Børn kan også have søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø er en hyppig sygdom hos voksne (5-15%). Det har længe været kendt. Men også børn kan få søvnapnø. (1-4%).  Søvnapnø hos børn er dog ikke alment kendt, derfor sætter Dansk selskab for søvnmedicin fokus på søvnapnø hos børn på Søvnens Dag den 15. marts 2019.  

Søvnapnø som lidelse har både personlige og samfundsmæssige store omkostninger. Antallet af børn med søvnapnø er støt stigende på grund af øget forekomst af overvægt i den danske befolkning. Søvnapnø hos børn medfører alvorlige symptomer og konsekvenser.

Årsagen til søvnapnø hos børn – og den måde, det skal behandles, adskiller sig væsentligt fra søvnapnø hos voksne.  Det er vigtigt, at man som forælder og sundhedsfaglig person ved, hvad man skal holde øje med når barnets undersøges og diagnosticeres fx af praktiserende læge, børnelæge, sundhedsplejerske eller børnepsykologer.

Hvad er søvnapnø?

Diagnosen ’obstruktiv søvnapnø’ er en tilstand, hvor de øvre luftveje helt eller delvist blokeres eller klapper sammen gentagne gange under søvnen. Dette medfører, at personen får for lidt ilt, mens han eller hun sover. Kroppen må flere gange i timen kæmpe for at få luft. Rent fysiologisk belastes kroppen ved den lave iltmætning og forstyrret søvn.

Den forringede søvnkvalitet kan medføre, at personen er uoplagt og har manglende overskud om dagen. Hos børn kan det manglende overskud komme til udtryk ved dagtræthed, men også hyperaktivitet, som man kender det fra det overtrætte barn. Dette kan igen medføre sociale og kognitive udfordringer for barnet i hverdagen. Konsekvenserne for barnets helbred er bl.a. nedsat vækst, øget risiko for hjerteproblemer og forhøjede stress hormoner.

 Forældre: Hold øje med dit barns vejrtrækning når det sover

Langt fra alle symptomer er til stede hos alle børn og de enkelte symptomer kan have mange andre årsager end søvnapnø, hvilket kan gøre det svært at stille diagnosen. Derfor råder Dansk Søvnmedicinsk Selskab forældre til at kontakte læge eller en øre- næse- halslæge, hvis dit barn har vejrtrækningspauser mens det sover.

Tegn på at et barn har søvnapnø 

  • Snorken, samt gentagne pauser i vejrtrækningen, hvor barnet springer to vejrtrækninger over.
  • At barnet under søvnen ser til at skulle anstrenge sig for at trække vejret.

 Faktorer der kan forstærke mistanken om søvnapnø: 

  • Dagtidssymptomer: træthed, hyperaktivitet og manglende overskud.
  • Store mandler
  • Åbenstående mund og konstant stoppet næse – uden at barnet nødvendigvis er forkølet – kan være tegn på at barnet har polypper.
  • Sengevædning: søvnapnø kan påvirke barnets evne til at holde på vandet under søvn og øge risikoen for uheld i sengen.
  • Påvirket trivsel: Nedsat vækst, overvægt eller forsinket udvikling.

Sådan behandles obstruktiv søvnapnø hos børn i Danmark 

Den hyppigste årsag til søvnapnø hos børn, er polypper og forstørrede mandler. Dette er i sig selv helt normalt og fungerer som en del af kroppens immunforsvar, men hvis vævet bliver så stort, at det giver problemer med vejrtrækning under søvn, er det vigtigt at få det behandlet. Oftest vil man tilbyde at fjerne overskydende polyp- eller mandelvæv ved øre- næse- halslæge.

Som forælder kan du altid rådføre dig med din læge eller sundhedsplejerske hvis du har en mistanke om dit barns søvn er forstyrret med søvnapnø. En kort videooptagelse af barnets besværede vejrtrækning under søvn kan være en god hjælp ved lægekonsultationen.