Natlig blodtryksstigning er dårligt for hjernen

Her er en artikel om natligblodtryksstigning og problemerne dette skaber i hjernen. Normalt skal blodtrykket falde når man sover. En del patienter har dog ikke dette fald og nogle stiger i blodtryk om natten, såkaldte non-dippers og reverse-dippers. Stigning i blodtryk om natten ses ofte som følge af søvnapnø. Det viser sig at det manglende blodtryksfald om natten er rigtigt dårligt for blodkarene i hjernen. Denne undersøgelse viser at personer med manglende blodtryksfald om natten har det man kalder vaskulære forandringer i hjernen og at dette er forbundet med nedsat hukommelse.

Dette sætter fokus på en vigtig sammenhæng mellem blodtryk og søvn. Hvis man har stigning i blodtryk om natten skal man undersøges for søvnapnø. Nu ved mange med forhøjet blodtryk i dagtiden ikke om det har højt blodtryk om natten, men dette kan faktisk måles med en døgnblodtryksmåling. Det er også kendt at personer med højt blodtryk om dagen ofte har dette på grund af det høje blodtryk om natten (systemet er stresset) og at behandlingen af søvnapnø hjælper på dette.

Læs artiklen her