Årsmøde 6 november, program

Vi har i Dansk Søvnmedicinsk Selskab besluttet at årsmødet skal være digitalt. Det er simpelthen umuligt at samle folk i disse Corona tider. Vi håber at vi alle kan mødes fysisk på et senere tidspunkt.

Årsmødet kommer til at foregå 6. november med følgende program.

 

Eftermiddag kl 12-16

12.00-12.45 Det circadiane system –  Jens Hannibal

12.45-13.00 Spørgsmål/pause

13.00-13.45 Psykiatri og døgnrytmer – Klaus Martiny

13.45-14.00 Spørgsmål/pause

14.00-14.45 Metabolisme/træning og døgnrytmer – Juleen R Zierath (på engelsk)

14.45-15.00 Spørgsmål/pause

15.00-15.45 Søvn og døgnrytmer – Derk-Jan Dijk (på engelsk)

15.45-16.00 spørgsmål og opsamling

 

16.15-17.15 Generalforsamling

 

Mødet afholdes som videokonference og der bliver sendt et link til alle medlemmer til dette.

Vi vil sørge for at der er mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderne med et løbende tekst-spor/forum.

Årsmødet er gratis for medlemmer i år, og vi vil lave finansieringen via små spots fra firmaer mellem foredragene.

Hvis der er nogle som ikke er medlemmer der ønsker at deltage, skal de kontakte os pr mail inden (adresse bliver offentliggjort på hjemmesiden). Vi vil tage 50kr for ikke-medlemmer (gratis for studerende). (Bred gerne budskabet ud i jeres netværk til mulige interesserede deltagere?)

 

Biografi for de to internationale talere til årsmødet

 

Derk-Jan Dijk

Derk-Jan Dijk PhD, FRSB, FMedSci, is Professor of Sleep and Physiology, Distinguished Professor at the University of Surrey, Director of the Surrey Sleep Research Centre. He has been a Royal Society-Wolfson Research Merit Award holder, a Senior Research Associate in the Institute of Pharmacology at the University of Zurich, an Assistant Professor of Medicine at Harvard Medical School, and an Associate Neuroscientist in the Brigham and Women’s Hospital in Boston.

 

Dr Dijk has more than 35 years of experience in clinical sleep research. His current research interests include the circadian and homeostatic regulation of sleep; the contribution of sleep to brain function in healthy ageing and dementia; the role of circadian rhythmicity in sleep regulation; identification of novel-biomarkers for sleep debt status and circadian rhythmicity, susceptibility to the negative effects of sleep loss; understanding age and sex related differences in sleep physiology and sleep disorders.

 

Dr Dijk has published more than 250 research and review papers in the area of sleep and circadian rhythms. Dr Dijk is invited frequently to speak at international sleep meetings and he has given opening and plenary lectures for the joint meeting of the Canadian Sleep Society, American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society, The European Sleep Research Society and the Hong Kong Sleep Medicine Society.

 

Juleen Zierath

Juleen Zierath is presently professor of clinical integrative physiology and head of the section of integrative physiology at the department of molecular medicine and surgery and the department of physiology and pharmacology at Karolinska lnstitutet. She is also appointed professor at University of Copenhagen, where she is executive director at the Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

 

Research focus

Physical exercise and diet have both individual and synergistic effects on metabolism, including alterations in glucose homeostasis and insulin sensitivity. Furthermore, the timing of a meal or exercise bout can optimize metabolic health. Therefore, there is a burgeoning appreciation of circadian rhythmicity in peripheral tissues such as skeletal muscle, liver and adipose tissue, as well as exercise and nutrition acting as zeitgebers of circadian rhythmicity. The precise interactions between endogenous rhythms, external zeitgebers and their health promoting effects remains to be fully elucidated.