Søvnapnø: Anbefaling fra Behandlingsrådet.
Der er nu kommet nye anbefalinger for behandling af søvnapnø fra Behandlingsrådet. Citat fra deres hjemmeside::
Behandlingsrådets anbefaling
Mild OSA* (5 ≤ AHI** < 15): Behandlingsrådet anbefaler ingen aktiv behandling.
Moderat OSA (15 ≤ AHI < 30): Behandlingsrådet anbefaler behandling med Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) og Mandibular Advancement Device (MAD). Til patienter med positionsbetinget OSA, der ikke kan medvirke til CPAP eller MAD, anbefaler Behandlingsrådet positionsbehandling.
Svær OSA (AHI ≥ 30): Behandlingsrådet anbefaler behandling med CPAP og MAD
Kirurgiske behandlingsmuligheder:
Behandlingsrådet anbefaler, at patienter med moderat til svær obstruktiv søvnapnø (OSA), og den rette kirurgiske indikation, kan behandles med bløddelskirurgi herunder tonsillektomi, mandel-/ganekirurgi eller tunge-/strubelågskirurgi.
Behandlingsrådet anbefaler, at Maxillomandibular advancement surgery (MMA) og Upper Airway Stimulation (UAS) kun tilbydes til stærkt selekterede patienter med moderat til svær OSA, der har afprøvet andre behandlingsmuligheder uden succes.
Behandlingsrådet anbefaler at kirurgisk behandling kun sker efter specialistvurdering, hvor der er klare indikationer på at kirurgi kan være effektfuld i henhold til kliniske retningslinjer.
*Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en søvnrelateret respirationssygdom, der er karakteriseret ved gentagne vejrtrækningspauser (apnøer) eller -nærpauser (hypopnøer) under søvn, som skyldes hel eller delvis obstruktion af de øvre luftveje.
**Apnø-hypopnø index (AHI), der angiver antal af apnøer og hypopnøer per times nattesøvn, og samtidig udtrykker svær-hedsgrad af sygdommen.
Om anbefalingen
Anbefalingen tager udgangspunkt i, at Rådet ser potentiale for et mere omkostningseffektivt behandlingsområde for patienter med OSA end i dag. Rådet anerkender, at evidensen afspejler et behov for at have forskellige ligeværdige behandlingsmuligheder tilgængelige i valget af rette behandling til rette patient på rette indikation. Rådet vurderer at flere behandlinger til patienter med OSA har positive kliniske effekter og giver patienterne mulighed for, at bibeholde et aktivt liv og eventuel tilknytning til arbejdsmarkedet.
Rådet konstaterer, at organisering af de enkelte behandlingsforløb er uens på tværs af landet. Rådet opfordrer derfor til, at implementering af nærværende anbefaling understøttes af en klinisk retningslinje, der skal skabe lige adgang til behandling og en højere grad af ensartede behandlingsforløb for patienter med OSA i Danmark. Rådet vurderer, at en ensretning af tilbuddene på tværs af landet kan lede til mindre spild af sundhedsvæsenets ressourcer. Rådet opfordrer derfor til, at en klinisk retningslinje har fokus på at systematisere udrednings- og behandlingsforløb for patienter med OSA samt indeholder strategi for valg af behandling til den enkelte patient med henblik på at skabe en effektiv førstevalgsbehandling.
Rådet gør opmærksom på, at der som følge af den eksisterende registreringspraksis er stor usikkerhed forbundet med data vedrørende antallet af patienter med OSA i Danmark. Resultatet af budgetkonsekvensanalysen skal ses i dette lys og bør desuden ses i sammenhæng med de udførte sundhedsøkonomiske analyser.
Mild OSA
Anbefalingen for patienter med mild OSA, tager udgangspunkt i, at den kliniske evidens ikke understøtter effekten af behandling med enten CPAP eller MAD.
Moderat og svær OSA
Anbefalingen for patienter med moderat og svær OSA tager udgangspunkt i, at den kliniske evidens viser at CPAP, MAD samt positionsbehandling medfører positive kliniske effekter i form af reduceret oplevet dagstræthed og reduceret sværhedsgrad af OSA. Effekten for positionsbehandling er primært undersøgt i patienter med moderat søvnapnø, hvorfor denne behandlingsmulighed kun anbefales til patienter med moderat OSA. Evidensen understreger, at CPAP og MAD er de klinisk mest effektfulde non-invasive behandlingstilbud til patienter med moderat til svær OSA. I tillæg vurderer Rådet, at behandling med CPAP og MAD er de mest omkostningseffektive non-invasive behandlinger til patienter med moderat til svær OSA. Rådet vurderer samtidig, at positionsbehandling kan udgøre en omkostningseffektiv behandling til patienter med positionsbetinget OSA.
Kirurgiske behandlinger
Rådet vurderer at de sundhedsøkonomiske analyser afspejler fordele ved en kurativ behandling med de kirurgiske indgreb. De kirurgiske indgreb er dog samtidig behæftet med større risici for patienterne, hvorfor valget af rette behandling bør bero sig på individuelle patientforhold, herunder anatomi, alder og livsstil. Generelt viser bløddelskirurgi (herunder mandel-/ganekirurgi, tunge-/strubelågskirurgi og multi-level kirurgi) god klinisk effekt og omkostningseffektivitet. MMA og UAS bør på grund af evidensgrundlaget, betydelige omkostningsniveau samt de omfattende og risikofyldte patientforløb kun tilbydes stærkt selekterede patienter, der har den rette indikation og har afprøvet andre behandlingsmuligheder uden succes.